-->

Cara Buat Isi Kandungan ‘Table of Contents’ di Microsoft Word

Sembang Kejayaan | Sebelum ini saya ada share tentang Cara Buat Senarai Rujukan Format APA di Microsoft Word. Jadi, pada kesempatan ini, saya nak kongsikan pula cara bagaimana nak buat Table of Contents. Kalau dalam bahasa mudahnya orang panggil isi kandungan. Saya tahu masih ramai yang belum tahu tentang teknik ini dan kebanyakan suka buat manual yang kadang-kadang tu ambil masa yang agak lama. Sebenarnya, kalau kita explore dalam MS Word itu sendiri, terdapat banyak feature yang dapat memudahkan kerja kita.

Cara Buat Isi Kandungan ‘Table of Contents’ di Microsoft Word

Cara Buat Isi Kandungan ‘Table of Contents’ di Microsoft Word

Jadi, kali ini saya nak share dengan anda cara cepat dan mudah untuk buat isi kandungan di Word secara automatik. Harap benda ni dapat membantu dan mudahkan kerja korang. Anda boleh ikut langkah-langkah ini step-by-step:

Langkah 1 – Pertama sekali anda highlight kan tajuk utama. Selepas dah highlight klik 'Heading 1' seperti gambar di bawah. Selesai saja anda klik 'Heading 1', anda perlu edit semula tulisan dan font yang dah lari. Ulangi langkah yang sama untuk tajuk utama yang lain.

Cara Buat Isi Kandungan di Microsoft Word


Langkah 2 - Selepas itu, anda highlight kan pula tajuk-tajuk kecil dan klik 'Heading 2'. Ulangi langkah yang sama untuk tajuk kecil/subtopik yang lain.

Cara Buat Table of Contents di Microsoft Word


Langkah 3 - Selepas selesai sahaja langkah 1 dan langkah 2, anda klik di menu 'References' > Table of Contents > pilih apa saja format isi kandungan yang anda suka.

Cara Buat Table of Contents Secara Automatik di Microsoft Word


Siap! Mudah ja kan. Tak perlu susah susah lagi buat manual. Korang boleh cuba buat cara ni, mudah dan jimat masa.

Baca Juga: Cara Buat Nombor Muka Surat "1" di Helaian Lain Microsoft Word

Semoga bermanfaat :)

0 Response to "Cara Buat Isi Kandungan ‘Table of Contents’ di Microsoft Word"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel